5 Palarni

ZAO

Firma ZAO jest małą palarnią kawy z Szamotuł, która powstała z ogromną pasją i miłością do kawy. Założona w marcu zeszłego roku, palarnia Speciality spełnia marzenie Sary i Mikołaja, którzy po 10 latach spędzonych na emigracji postanowili wrócić do kraju i otworzyć palarnię w rodzinnym mieście.
Sara, która wypala ziarna od pięciu lat, miała okazję odwiedzić plantacje kawy w Kenii i zainspirować się kawą wyższej jakości. Mikołaj natomiast zdobył doświadczenie jako barista, pasjonując się alternatywnymi metodami parzenia. Jako dwuosobowa firma, ZAO odpowiedzialne jest za wybór, palenie, testowanie, pakowanie i dystrybucję ziaren.
Ich misją jest szerzenie idei picia wysokiej jakości kawy, aby była ona dostępna dla wszystkich. Stąd też hasło palarni „ZAO, bo kawa to owoc”, które promuje różnorodność smaków i zachęca nawet tradycyjnych kawoszy do eksplorowania nowych doznań smakowych.

Podczas „5 palarni on tour”, odwiedziłem Szamotuły by poznać Sarę i Mikołaja.
Już od wejścia zwracamy uwagę na ciekawe wzory na ścianie oraz ciepłą atmosferę jaka tworzy samo miejsce.
W ciągu ponad 3 godzin, które spędziliśmy na rozmowach o projekcie, o pasji do kawy, lokal odwiedzili dziesiątki stałych klientów, najczęściej po „Szamotulanke” – flagową mieszankę kawy od ZAO.
Do naszej pierwszej edycji projektu wybraliśmy ekstra ziarna od Sary i Mikołaja, żebyście mogli się cieszyć wyjątkowym smakiem w zestawach pod filtr i espresso 👌☕️

 

Kofikada

Kofikada – to niszowa palarnia kawy z Olsztyna. Roasterem oraz jej założycielem jest Bartek Krywczuk:
„Styl palenia, który preferuję to nordic style. Przez ponad 10 lat mieszkałem w stolicy Norwegii Oslo i tam poznawałem tajniki sztuki roastingu. Jeśli lubisz kawy jasno palone, które charakteryzują się wyraźnym, owocowym smakiem, to moje kawy są dla Ciebie.”
☕️Osobiście zawdzięczam Bartkowi, że zaraził mnie zamiłowaniem do kawy specialty, dzięki czemu stało się to moim hobby, a w późniejszym etapie był inspiracją do założenia firmy i powstania projektu 5 Palarni.
Znamy się już kilka lat i nieustannie podziwiam go za ogrom wiedzy na temat palenia kawy oraz klasycznych i alternatywnych metod parzenia.
Palarnia Kofikada jest przykładem tego, że genialna kawa nie powinna pochodzić tylko i wyłącznie od znanych producentów. Niszowa produkcja, tworzona z prawdziwej pasji – to zawsze gwarancja jakości i smaku kawy. 👌

Kto zgadnie numery, które nadaliśmy Kofikadzie do naszych zestawów?🧐

 

Cophi

„Jesteśmy małą, rodzinną firmą z Warszawy: zajmujemy się paleniem kawy oraz parzeniem jej w naszych kawiarniach. Mamy całą masę super kaw zaczynajac od mieszanek arabiki z robustą pod espresso a kończąc na singlach pod przelewy. Od 2020 roku jesteśmy organizatorami Mistrzostw Polski Aeropress i nieskromnie można powiedzieć, że z roku na rok wynosimy te zawody na coraz wyższy poziom. Robimy nie tylko kawę ale tez akcesoria i gadżety kawowe. Staramy się sprowadzać dla Was takie rzeczy, których jeszcze w Polsce nie było jak: lily drip, merkava czy handybrew. Mamy własną markę Cophied gdzie tworzymy skarpety, piny i plakaty o tematyce kawowej.
Jestesmy zwariowani tak samo jak nasze mieszanki i założę się, że jak już raz spróbujecie naszej kawy to za każdym razem będziecie chcieli do niej wracać!”

Palarnię Cophi, w zasadzie jej twórców – Paulinę i Uriego, poznałem podczas zawodów aeropress w Olsztynie. Decyzja o udziale w evencie była spontaniczna, ale nic się nie dzieje bez powodu😉
Miesiąc później, gdy pracowałem nad projektem, napisałem do Uri, czy byłby zainteresowany udziałem jego palarni w pierwszej edycji.
A dalej wiadomo – spotkanie w kawiarni, rozmowy o kawie i projekcie, próbki ziaren i voila – palarnia Cophi na liście 5 Palarni🤩
Warto zaznaczyć, że Kolumbia wypalona przez Cophi pod MP aeropress, jest na liście moich ulubionych kaw pod alternatywy.👌☕️
Mam nadzieje, że ziarna wypalone przez Uri i Paulinę posmakują Wam tak samo, jak i mi. Pozostaje Wam tylko zidentyfikować, które to 🧐😜

Podkawa

Pozdrawiamy z Łodzi!😉
Historia Podkawy zaczęła się w 2018 roku kiedy Kinga i Ayrton zaczeli swoją przygodę z kawą w Indonezji. W 2019 stworzona została przez nich stacja procesowania kawy Jaramite na wyspie Flores w regionie Bajawa. Tam wprowadzili nowe SOP dotyczące innych sposobow fermentacji niż tradycyjne full washed z tamtego regionu.
Pózniej w Polsce, w Łodzi powstala palarnia, gdzie para wypala na świeżo głównie ziarna ze swoich zbiorów. Poprzez procesowanie, eksport, import i wypał – wszystko zamkniętę w dwóch siostrzanych firmach, zamykają łańcuch dostaw, czyniąc tym samym swoją kawę 100% direct trade. 
Jeśli mówić w kontekście projektu 5 Palarni, palarnia Podkawa była właściwie pierwszym biznesem poza Olsztynem, gdzie przedstawiłem swój pomysł. Poszło na tyle dobrze, że następnego dnia firma 5 Palarni została oficjalnie zarejestrowana i proces ruszył pełną parą🤗
Kawę z Łódzkiej palarni Podkawa znajdziecie w naszych zestawach pod filtr oraz espresso👌☕️

 

Olle Cafe

Olle Cafe to mała palarnia kawy z miasta Rumia – 10km od Gdyni.
Ich profilu nie znajdziecie na Instagramie, ponieważ prowadzą aktywność w social media tylko poprzez Facebook’a (Olle Cafe Palarnia kawy) oraz na stronie internetowej (ollecafe.pl).
My dowiedzieliśmy się o nich NIE przez Internet, a z polecenia – przez przypadek i to z kompletnie nie kawowej branży. 🤗
A co dalej? 🤔
Wykonałem telefon do właściciela i przedstawiłem krótki „pitch” projektu. Szybko złapaliśmy tzw. „flow”. I w drogę! Po paru godzinach byłem już w palarni.
Na miejscu od razu zwróciła na siebie uwagę domowa atmosfera oraz świetna organizacja przestrzeni – plastikowe skrzynie z ziarnami są małe i niewidoczne. Podczas rozmowy, gdy omawialiśmy konkretną kawę, Waldemar (współwłaściciel palarni i Master Roaster) niczym magik otworzył skrzynie i niesamowity aromat rozniósł się po całym pomieszczeniu. 😍
Spotkania w palarniach z przyszłymi Partnerami to 80% rozmowy o kawie, pasji oraz 20% samego biznesu „as it is”. I tak właśnie wyglądało nasze pierwsze spotkanie, a teraz jesteśmy Partnerami! 🤭
Na koniec łapcie jeszcze kilka ciekawych faktów o Olle Cafe: 👉🏼 Na rynku już od prawie 10 lat, a ich Master Roaster ma ponad 25 lat doświadczenia w paleniu kawy
👉🏼 W marcu 2023, jako jedyna palarnia kawy z Polski, zostali wybrani do udziału w największych targach turystycznych w Berlinie
👉🏼 Mają duży wybór ziaren z Ameryki Południowej i Afryki.
Jesteście ciekawi jak smakuje kawa z Olle Cafe?