Podkawa

Pozdrawiamy z Łodzi!😉

Historia Podkawy zaczęła się w 2018 roku kiedy Kinga i Ayrton zaczeli swoją przygodę z kawą w Indonezji.

W 2019 stworzona została przez nich stacja procesowania kawy Jaramite na wyspie Flores w regionie Bajawa. Tam wprowadzili nowe SOP dotyczące innych sposobow fermentacji niż tradycyjne full washed z tamtego regionu.

Pózniej w Polsce, w Łodzi powstala palarnia, gdzie para wypala na świeżo głównie ziarna ze swoich zbiorów. Poprzez procesowanie, eksport, import i wypał – wszystko zamkniętę w dwóch siostrzanych firmach, zamykają łańcuch dostaw, czyniąc tym samym swoją kawę 100% direct trade.

Jeśli mówić w kontekście projektu 5 Palarni, palarnia Podkawa była właściwie pierwszym biznesem poza Olsztynem, gdzie przedstawiłem swój pomysł. Poszło na tyle dobrze, że następnego dnia firma 5 Palarni została oficjalnie zarejestrowana i proces ruszył pełną parą🤗 Kawę z Łódzkiej palarni Podkawa znajdziecie w naszych zestawach pod filtr oraz espresso👌☕️