ZAO

Firma ZAO jest małą palarnią kawy z Szamotuł, która powstała z ogromną pasją i miłością do kawy. Założona w marcu zeszłego roku, palarnia Speciality spełnia marzenie Sary i Mikołaja, którzy po 10 latach spędzonych na emigracji postanowili wrócić do kraju i otworzyć palarnię w rodzinnym mieście. Sara, która wypala ziarna od pięciu lat, miała okazję odwiedzić plantacje kawy w Kenii i zainspirować się kawą wyższej jakości. Mikołaj natomiast zdobył doświadczenie jako barista, pasjonując się alternatywnymi metodami parzenia.

Jako dwuosobowa firma, ZAO odpowiedzialne jest za wybór, palenie, testowanie, pakowanie i dystrybucję ziaren. Ich misją jest szerzenie idei picia wysokiej jakości kawy, aby była ona dostępna dla wszystkich. Stąd też hasło palarni „ZAO, bo kawa to owoc”, które promuje różnorodność smaków i zachęca nawet tradycyjnych kawoszy do eksplorowania nowych doznań smakowych. Podczas „5 palarni on tour”, odwiedziłem Szamotuły by poznać Sarę i Mikołaja. Już od wejścia zwracamy uwagę na ciekawe wzory na ścianie oraz ciepłą atmosferę jaka tworzy samo miejsce. W ciągu ponad 3 godzin, które spędziliśmy na rozmowach o projekcie, o pasji do kawy, lokal odwiedzili dziesiątki stałych klientów, najczęściej po „Szamotulanke” – flagową mieszankę kawy od ZAO. Do naszej pierwszej edycji projektu wybraliśmy ekstra ziarna od Sary i Mikołaja, żebyście mogli się cieszyć wyjątkowym smakiem w zestawach pod filtr i espresso 👌☕️